Monday, April 03, 2006

Save The Planet


Nee, dit is geen belerende post over hoe slecht we allemaal niet met moedertje aarde omgaan. Ik vond een aantal artikelen op internet en deze bieden een bijzonder inzicht op de milieuproblemen waar we met z'n allen last van hebben.

Op Wired staat een geweldig artikel over Plan B 2.0, het plan van Lester R. Brown voor een gezonder klimaat.

Brown relateert de economische groei van China aan de consumptie van grondstoffen zoals graan, olie en staal. China verbruikt momenteel meer dan 2x zoveel vlees en staal als de VS (de oude #1). Wanneer je de economische groei van China extrapoleert dan zal China in 2031 meer dan 2/3 van de wereld graanoogst consumeren (en dan hebben we het nog niet over het snel groeiende India).

Iets waar de drukkerijen heel bang voor zijn, als China evenveel papier per hoofd van de bevolking zou consumeren als de VS dan zou China 2x de totale wereld papiervoorraad consumeren (de noodzaak van eBooks wordt nu ineens vreselijk duidelijk). Mocht het bezit van auto's net zo hoog worden als in de VS (3 auto's per 4 inwoners) dan zou China alleen al 90 miljard vaten olie consumeren, per dag! De totale productie per dag is nu 84 miljard vaten...

Kortom, als we niet snel serieus aan de slag gaan met duurzame brandstoffen hebben we een vrij groot probleem! En een voorstel om 5,75% bio brandstof toe te voegen bij de huidige brandstof is dan echt niet genoeg...

Zweden heeft de wens uitgesproken om over 15 jaar totaal onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, en ook in andere landen zie je steeds meer mensen en bedrijven aan de slag met niet-fossiele brandstoffen.

Een paar leuke voorbeelden:
Amerikaanse Country artiest Willie Nelson heeft zijn eigen keten met tankstations waar je biodiesel kunt tanken. Hij tourt alleen nog maar binnen een bepaald gebied rond deze stations zodat hij geen gewone diesel meer hoeft te tanken.

Als particulier kun je ook jouw steentje bijdragen. Er zijn tegenwoordig mooie design-windmolens (nog eentje) te koop. Je plaatst ze op je dak of in je tuin en met een beetje wind heb je genoeg stroom om je hele huis te voorzien. Als 't wat harder waait kun je het overschot zelfs aan het energie bedrijf terugverkopen. Ik zou 't meteen doen, ware het niet dat de molen op een 5 meter hoge paal staat. Ik woon onder één van de aanvliegroutes van Schiphol, met een paal van 5 meter op m'n dak zit ik hoog genoeg om de wielen van de vliegtuigen aan te tikken.

No comments: