Saturday, April 15, 2006

De ontbrekende schakel...

...beter bekend als "The Missing Link". In de evolutietheorie van Darwin was sprake van één ontbrekende schakel, namelijk die tussen vis en mens.

Volgens de tegenstanders van Darwin was er namelijk geen link tussen de vissen die de oceaan bevolkten, en de beesten die later het land gingen bevolken. Voor hen was dit het bewijs voor een tussenkomst van God.

Onlangs werd in het London Science Museum een fossiel tentoongesteld dat dit allemaal doet veranderen. "Fishapod" is de bijnaam die de wetenschappers aan het dier hebben gegeven, de oorspronkelijke Inuit (eskimo) naam is "Tiktaalik", wat staat voor: grote vis in beek (handig, van die letterlijke namen). Het dier ziet eruit als een vis, compleet met schubben en kieuwen, maar had ook een volwaardige ribbenkast, compleet met aansluitende ribben (zoals wij mensen die hebben). Diezelfde ribbenkast suggereert ook dat Fishapod longen had en dat het skelet sterk genoeg was om het gewicht van het dier te dragen (onnodig voor een vis). Daarnaast heeft 't beest een nek en (zeer bijzonder) de borstvinnen hebben botten die lijken op primitieve vingers en polsen.

Aanhangers van de "Intelligent Design" theorie hebben altijd volgehouden dat er geen bewijs is van één diersoort die een andere wordt. Dit beest lijkt me toch een duidelijk voorbeeld.

JB

No comments: