Thursday, June 21, 2007

Je iPod bij het oud vuil?

Niet dat 't goed is voor het milieu, maar als je van muziek houdt is het misschien geen slechte beslissing.

De iPod, ik heb er 2, is superhandig! Het enige nadeel is dat ik niet moet vergeten om er nieuwe muziek op te zetten. Dit wordt regelmatig vergeten, en ook nu ligt er weer een stapel CD's te wachten tot ik ze digitaliseer en op m'n iPod zet.

Op zich staat er, met ruim 6.500 tracks, meer dan genoeg muziek op m'n iPod. En toch, soms heb je een nieuwe CD en wil je net even die ene track horen. Als die nog op de CD staat, en die ligt op de stapel te wachten op een paar minuten vrije tijd, is dat best vervelend.

Enter Omnifone: het zoveelste bedrijf dat de strijd met Apple's iPod aan wil gaan. Echter, dit keer hoef je er geen duur device voor te kopen, de speler heb je (waarschijnlijk) al. Omnifone werkt, zoals de naam al doet vermoeden, op je telefoon. Sterker nog, volgens de oprichters van het bedrijf, werkt Omnifone op 75% van de moderne mobieltjes.

Wat is er dan zo bijzonder aan Omnifone? Met een iPod moet je de muziek kopen (hoeft niet, maar is wel zo netjes), je kunt de CD kopen en deze rippen naar je hard disk, of je kunt het liedje direct uit iTunes kopen. Vervolgens moet je de iPod op je PC aansluiten en wordt het liedje erop gezet.

Omnifone werkt anders, voor een klein bedrag per week (€ 2,99 is de verwachting) kun je zoveel muziek downloaden naar je mobieltje als je maar wilt. "All You Can Eat" noemt Omnifone dit. Op zich niet zo bijzonder, er zijn genoeg partijen die een vergelijkbaar model bieden (Rhapsody en Surf2Music bijvoorbeeld). Omnifone is wel de eerste partij die dit aanbiedt naar je mobiele telefoon. En tegen een redelijke prijs: € 2,99 per week = € 13 per maand. Voor zoveel muziek als je maar wilt, op je mobiel.

Die muziek heb je dus altijd bij je, zolang de accu van je mobiel het uithoudt (dat valt bij mijn Nokia een beetje tegen). De muziek wordt gedownload op het interne geheugen van je telefoon, dus je hebt niet een doorlopende verbinding met de server nodig (handig als je in de metro zit). Als het geheugen van je telefoon vol raakt, gooit het programma automatisch de nummers die je het minste luistert van je telefoon. Wil je ze weer terug, dan kun je ze gewoon weer downloaden.

Behalve het gemak van je favoriete tracks op zak, zonder dat je daar je PC voor nodig hebt, biedt Omnifone ook een heleboel social networking features. Je kunt mensen met een vergelijkbare muzieksmaak toevoegen aan je vriendenlijst (net als Last.FM), playlists maken en uitwisselen, playlists van andere recenseren en zo een plek verdienen op de "Coolest People" lijst van Omnifone en je kunt elkaar ook nummers sturen. Omdat de ontvanger ook een abonnee is hoef je je geen zorgen te maken over betaling, dat is allemaal al geregeld.

Tot slot, ook een heel fijn idee: alle tracks van Omnifone zijn opgeslagen op de server, dus als je telefoon gestolen wordt, is het een kwestie van inloggen met je nieuwe mobieltje en de muziek wordt gewoon, gratis, teruggezet!

Wat moet dit wel niet aan dataverkeer kosten zul je misschien denken? Helemaal niks, de deal die Omnifone met de mobiele providers maakt is inclusief het dataverkeer, dus die € 2,99 per week, daar blijft het bij.

Wat mij betreft een geweldig idee, ik kan niet wachten tot ze ook naar Nederland komen. De kans dat ik in plaats van m'n iPod m'n telefoon laat aansluiten op m'n autoradio is erg groot!

Je kan ook een demo kijken. Het filmpje is niet geweldig, een beetje saai, maar maakt goed duidelijk waar het om gaat.

JB

No comments: