Monday, May 22, 2006

Een serieuze concurrent voor iTunes?

iTunes is wereldleider op het gebied van legale muziekdownloads. Wereldwijd heeft iTunes een marktaandeel van meer dan 70%. In Nederland ligt dit iets lager door de agressieve marketing van Planet Internet's MusicStream, maar in andere landen (zoals Engeland) is iTunes alleenheerser.

Daar lijkt nu verandering in te komen. 3 Telecom (het 3G netwerk van Hutchinson/Wampoa) heeft bekendgemaakt 1 miljoen downloads per maand te verkopen via hun mobiele netwerk. Dat zijn dus downloads rechtstreeks naar de mobiele telefoon. Je hebt geen iPod meer nodig om je muziek on-the-go af te spelen, dat gaat gewoon op je mobiel. Telefoons als de Nokia N91 (met 4 GB harddisk) en de Sony-Ericsson Walkman Phone zijn goede voorbeelden van de samenkomst van muziek en mobiel.

Met 1 miljoen downloads per maand heeft 3 niet alleen een marktaandeel van 76% in de mobiele downloadmarkt van Engeland, maar ook een marktaandeel van 17% van de totale Engelse downloadmarkt en 4% van de totale (fysieke en digitale) single markt.

Er komen steeds meer mobiele muziektelefoons op de markt, en steeds meer consumenten stappen over op een UMTS abonnement (onder andere gemotiveerd door de enorme prijzenslag die 3 heeft ingezet). Er zullen dus steeds meer mensen zijn die in staat zijn om muziek naar hun mobiel te downloaden. Apple ziet dit natuurlijk ook en heeft al een voorzichtige stap gezet in de richting van de mobiel door de samenwerking met Motorola. Echter, hierbij moet de consument nog steeds de muziek via de PC downloaden en overzetten op de telefoon. Wat is nu makkelijker dan onderweg in de trein even de nieuwe single van Snow Patrol downloaden, of het album van Gnarls Barkley? Dat wil je straks toch niet meer op je PC doen?

Daarnaast weet het Digital Music Weblog te melden dat 3 binnenkort de prijzen van videoclips op mobiel van GBP 1,49 naar GBP 0,99 gaat verlagen. 3 verwacht hiermee meer dan 50% omzetstijging te realiseren.

Ik ben benieuwd wanneer de Nederlandse providers eens met een serieuze muziekdienst op de mobiel komen.

JB
Bron: 3; Digital Music Weblog

No comments: